2011. október 1., szombat

október hava..



Október - Mindszent(ek) hava
Őszhó - Magvető hava - Halak (Begyűjtés) hava

Októbert mindszent havának is szokták hívni. Igen, most már megváltoztathatatlanul itt van az ősz, még akkor is, ha az indián nyár meleg, simogató sugaraival igyekszik is ezt elfeledtetni.
 
Érezhetően hűvös van esténként, és meglepően korán sötétedik. Reggelenként is nehezebben esik a felkelés, mintha a természet is lassabban ébredne, nehezen akarnak felszállni a földön kúszó ködfelhők, még késő délelőtt is harmatos a fű... 




Népi megfigyelések:
- ha októberben a hónap elején sok csillag esik, úgy szép idő lesz
- az októberi zivatar szeszélyes telet jelent
- sok októberi eső, termékeny eső, vagy sok októberi eső, sok decemberi szél
- ha meleg október hónapja, hideg lesz a február
- ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz


Október 23-án, a mind korábbi sötétedés miatt, az "Októberi Jánosok" jelezték faluhelyen a konyhából a szobába való beköltözés idejét, az immár állandó esti szobavilágítás kezdetét, akármilyen drága volt is a "petró". A meteorológusok Őszhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Magvető havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Halak (Begyűjtés) hava elnevezést használták októberre, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Mindszent(ek) hava. A Nap a Skorpió jegyébe lép.



Népi mondóka
Leodegár, hogyha lombhullató,
Örülj! a jövő év páratlan jó.
Orsolyakor takarítsd be
káposztádat.
Simon, Juda hóval tömi tele szádat.
Ha megdurvul a nyúl szőre,
siess fáért az erdőbe.

Mit jövendöl a 100 éves naptár?
Langy időt várhatni, ha a fák ősszel másodszor virágozni kezdenek, ha Szent Mihály körül gubacsok üresek vagy vizenyősek, ha a madarak ősszel soványak, ha Szent Mihály körül sok eső esik s a szelek délről vagy nyugatról fújnak.




Azt szokták mondani: „Október időjárását várd márciusban” – vagyis a márciusi időjárásra lehet következtetni az októberiből.

Ha ökörnyál száll a levegőben, vagy a fák másodszor virágzanak, hosszú, szép ősz lesz. Ha meleget érzel, a február lesz hideg. Ha fúj a hideg szél, enyhe január köszönt be. Zivatar esetén hideg, szeles télre számíts.

A fákat is érdemes figyelni, mert ha a fák levelei sokáig és nehezen hullanak le, nagy tél lesz. De ha hamar elbúcsúznak az ágaktól, hamar beáll a hideg, jövőre pedig bő lesz az esztendő. Ha viszont sok levél marad a fákon, jövőre sok hernyó támadja majd meg őket. A sok és kemény magú gyümölcs, a sok makk is hosszú, kemény telet jelez.


Október első hetében minden második nap orbáncfűteát igyunk este lefekvés előtt. A második héten ugyanígy esténként citromfűteát iszogassunk idegnyugtatónak. A hónap közepén pedig galajteát igyunk (közönséges- vagy ragadós galajból). Az utolsó két hétben pedig tüdő- és légúttisztító kúraként, az esti étkezés előtt javasolja háromnaponként egy csészével a következő keverékből: 1 rész lándzsás útifű, 1 rész martilapu, 1 rész tüdőfű, és 1/2 rész ökörfarkkóró virága. – Ez Gyuri bácsi,a bükki füves ember októberre szánt gyógytea-kúrája.



OKTÓBER 4. (Ferenc napja)Ebben az időszakban történt a tavaszi búza elvetése. Hívták ezért sokfelé ferenchétnek, vagy búzahétnek is ezt a hetet, Szokás volt ekkor kotlóst ültetni. A kotló tyúk fészkébe egy nyírfaágat tettek, hogy az ártó szellemektől megvédjék a kiscsirkéket.
OKTÓBER 15. (Teréz napja)
Hagyományosan a szüret megkezdésének a napja. (Egerben Teréz-szedésnek mondják a szüret megkezdését.)
OKTÓBER 20. (Vendel napja)
A pásztorok védőszentjükként tisztelték Szent Vendelt. A faluszéleken, közel a legelőkhöz szobrot állítottak tiszteletére, melyeken saját magukhoz hasonlóan, a szentet pásztorruhában ábrázolták, lábánál kutyával, báránnyal. Ha járvány ütött ki az állatok közt, az a mondás járta, hogy „viszi Vendel az állatokat”. Állattartó vidékeken ünnep ez a nap. Nem dolgoztatták az igásállatokat, a gazdák meg zeneszóval mulattak egész nap. A pásztorcsaládokban gyakori volt a Vendel keresztnév.
OKTÓBER 21. (Orsolya napja)
E nap időjárásából jósoltak a tél időjárására. Ha szép, napos idő volt, úgy tartották, akkor karácsonyig szép marad az idő.
OKTÓBER 26. (Dömötör napja) Az ország keleti felén a pásztorok Szent Dömötört tartották patrónusuknak. A napot juhászújévnek is nevezték, mert ekkor számoltak el a juhászok az állatok gazdáival. Ezután mulatsággal ünnepeltek, olykor több napon keresztül. Mulatságukat nevezték juhásztornak, juhtornak, dömötörözésnek is. Számtalan szólásunk kapcsolódik a Dömötör naphoz: „Neki minden nap Dömötör napja vagyon” mondták a tartósan részeg emberre, illetve arra, akinek még nincs munkája, nem szerződött még el. „Dömötör juhászt táncoltat” szólás arra utal, hogy már hideg van ekkor, nem jó szabadban tartózkodni, csak, ha mozog az ember, akkor nem fázik.





Napjainkban a meteorológiai ősz első napjától, azaz szeptember 1-től egészen a tél beálltáig minden kellemes, napos őszi időt hajlamosak vagyunk vénasszonyok nyarának hívni, pedig ez nem így van. Korábban ennél picit szigorúbb volt a meghatározása, ugyanis a kora őszi lehűlést követő kb. 10 napos, októberi melegebb periódust hívták így.

Számos alkalom és népszokás volt, amelyek mindegyikének jól jöttek ezek a melegebb napok: ilyen volt például az október 15-i időpont (Teréz napja), amikor is több borvidéken megkezdődött a szüret. Állattartó közösségekben az év egyik legnagyobb eseménye volt szeptember 29-e, azaz Szent Mihály napja. Ilyenkor hajtották be ugyanis az állatokat a téli szállásra a legelőkről. Ekkor volt az elszámolások ideje, amiket közös programok, ünnepségek kísértek. Aztán október végén Simon-Júda napja is jeles lakodalmas, szüreti nap, és fontos pásztorünnep volt. Tokajban ezen a napon kezdődött a szüret, és ez volt a nyáj téli szállásra hajtásának végső határideje.

Jól látszik tehát, hogy népünk évszázadokon keresztül számon tartotta a tél beállta előtt kapott meleg napokat. Nem véletlenül, hisz ezek léte tudományosan is megmagyarázható: ilyenkor ugyanis egy nagy kiterjedésű anticiklon telepszik meg fölöttünk, amely blokkolja a légköri mozgásokat, ezzel napos, száraz időt okoz. És valóban, a népi megfigyelésekkel összhangban szeptember végén, október közepén kellemes, langyos idő tapasztalható.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése