2011. október 5., szerda

őszi méregtelenítés..



be kell valljam egy másik megszállottságomat is..
valami mélyről jövő ragaszkodás van bennem a gyógyteák(khmm..izé..szóval minden fellelhető teafajta) iránt..
de az élvezkedésről kicsit később..
most tényleg a fitoterápia a téma..
évek óta rendszeresen készítek teakeverékeket magunknak is,és a betegeknek is..
nálunk a kamrában úgy állnak a teakeverékek befőttesüvegekben,mint a befőttek..
felcimkézve,hogy melyikünknek milyen problémájára való..
(na jó..nagyrészét már mind megittuk,így pont időszerű a bekeverésük..)
és most az őszi méregtelenítés ideje van..
volt is egy ilyen keverékem(csak szonjuska elhörpölgette a nyári fogyókúrájához)..
nemcsak ősszel,de tavasszal is célszerű egy ilyen kúrát végigcsinálni..



"Nagytakarítás, kétszer egy évben

Eredetileg a testünkbe került méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetünkből. A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszanak a veséink, a májunk, a tüdőnk, a beleink és a bőrünk is.
Abban azonban, hogy öntisztító szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak.
A legfontosabb, amit tehetünk, hogy időről-időre gondoskodunk olyan csökkentett terhelésű napokról, amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe. Minden gyümölcs-, tisztítótea-, vagy vízböjt kúra célja, hogy a fokozott folyadék és a csökkentett méreganyag bevitellel segítse a testünket az öntisztulásban.
Attól függően, hogy mennyire vagyunk elsalakosodva, rövidebb vagy hosszabb tisztító kúrákat is végezhetünk. De fontos, hogy évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal feltétlenül tisztítsuk meg szervezetünket. Ha szükségét érezzük,méregtelenítést gyakrabban is végezhetünk, ízlésének és egészségi állapotának megfelelően.
Számtalan módszer közül választhatunk. A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben."

természetgyógyászati szempontból a „lerakódásnak”, „salakanyagnak” nevezett anyagokat a gyógynövények, a természet adta lehetőségek bevonásával segíthetjük eltávolítani a szervezetből..

"a fitoterápia módszereit bevetve,a vastagbél méregtelenítése kap hangsúlyt..
Ilyen gyógyhatású növények például a lenmag, mely omega-3 zsírsavakat tartalmaz, vírus-, baktérium- és gombaölő (candida) hatású; a szenna, a fokhagyma, a bíbor kasvirág..

A felsorolt gyógynövényekkel, valamint számos egyéb gyógynövény társításával javítjuk a bélműködést, elérhetjük a felhalmozódott méreganyagok távozását. Fő hangsúlyt kap a bélrendszer, a tüdő és a nyirokrendszer tehermentesítése. Ebben a szakaszban már erősebb az immunrendszer is, és fokozott ellenállást mutat a betegségekkel szemben.
 

Gyógynövények mellett a rostban gazdag ételek fogyasztása javasolt: rizs, köles,hajdina, sárgarépa, kelkáposzta (az egyik legjobb antioxidáns), hagyma, zöld saláták, fokhagyma, alma, vörös áfonya stb. Javasolható a zöldárpa és a búzafű levének, valamint olajos magvaknak a napi rendszerességgel való fogyasztása (dió, mogyoró, mandula)."







 
az évszakváltó (tavaszi/őszi) tisztító-méregtelenítő teák legfontosabb gyógynövényei nálam(természetesen nem szükséges mind egyszerre)..
 nyírfalevél, aranyvessző, hársfavirág, kamilla, borsmenta, orbáncfű, édeskömény, cickafarkfű, citromfű, borókabogyó, csalánlevél, lenmag..

(bevallom,én szoktam bodzavirágot is tenni bele,az különösen finommá teszi..)

alapból nem tartozunk azok közé,akik húst hússal ennénk,viszont így is jelentős mennyiségű mérget juttatunk a szervezetünkbe nap mint nap..
mivel egy kamasznak nehezen tudnám megmagyarázni,hogy ezentúl ne egyen annyit,mint egy napszámos,viszont helyette ugyan igyon már mocsárszínű zöldségleveket,mert az tuti jót tenne neki..
így aztán ebben is a mértékletesség híve vagyok,mint a natúrkozmetikumok bevezetésében..
ok..egyék ki a hűtőt válogatás nélkül..és időnként küldjék be a mekis kaját,ha úgy alakul..
de igenis próbáljunk időnként valamit tenni az egészségünkért is..
(hálistennek nem kell őket az asztal körül kergetni ezért)..

így aztán épp itt az ideje,hogy bekeverjem az őszi teánkat,és belevágjunk a tisztítókúrába..
a hetek óta ipari mennyiségben fogyó szőlő csak rásegít majd a projectre..





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése