2012. január 27., péntek

a napkitörés hatása..




magyarázatokat keresek..
és mivel nem nálam sűrűsödnek csak a problémák,és több barátnőmnél is extrém módon megnövekedtek a megmagyarázhatatlan események,így nem tartom kizártnak,hogy K.-nak igaza van abban,hogy lehet mindez a napkitöréskövetkezménye..

"A 2005 óta legerősebb napkitörés által keltett mágneses vihar kedden éri el a maximumát - jelentette be az amerikai óceán- és atmoszféra kutató intézet (NOAA)"..

"Egyes kutatások beszámolnak róla, hogy a mágneses viharok hatással lehetnek a skizofrén vagy depressziós betegekre, mivel a napkitörések az agyi aktivitást és az agy potenciálját is képesek befolyásolni. A viharok kihatnak a koncentrációs képességekre, az arra hajlamosaknál pedig migrént idézhet elő, mivel a napfelszíni aktivitás megzavarja az agy elektromos tevékenységét.
Az agyi potenciál mérése alapján kimutatták, hogy a napszél, a napkitörés és az erős napfelszíni aktivitás megzavarhatja az agy elektromos tevékenységét."

nahát nálunk ugye mindkét esetben agyi érintettségről van szó,tehát hadd legyen ez most nekem kicsit gyanús..
az agy igen érzékeny műszer,és bizony könnyen lehet olyan következménye,mint az én kutyáimnál..

nem akarok én itt most bűnbakot előcitálni(értelme sem lenne..történt ami történt),de azt hiszem,hogy ez a természeti jelenség akkor is megérdemel néhány szót..

ez pedig a tudományos magyarázat:

napkitörés a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása, melynek során együtt jelentkezik az alábbi három naptevékenységi jelenség:
  • Fler, vagyis a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése.
  • Koronakidobódás, vagyis a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe.
  • Eruptív protuberancia, vagyis egy, a napkoronában hosszú ideje egy helyben lebegő, a környező gáznál sűrűbb és hidegebb felhő (nyugodt protuberancia) hirtelen, gyorsuló felemelkedése és elszállása.
A fenti jelenségek egymástól függetlenül is előfordulnak, de az esetek mintegy 50-75%-ában együttesen következnek be, napkitörés keretében. Különösen a legnagyobb flerek, koronakidobódások és eruptív protuberanciák lépnek fel szinte mindig együttesen"

ahogy utánéztem a témának,bevallom,hogy rengeteg olyan cikkbe botlottam,amiben hisztérikus kirohanásokkal hergelik egymást az emberek..
világvégéről és egyéb szörnyűségekről hadoválnak..
na ekkor gondoltam azt,hogy maradok inkább a tudományos magyarázatoknál..
és bár hiszem azt,hogy 2012 mindenképpen a változás éve lesz,és hiszek abban,hogy valami igenis elkezdődött,de mivel pontos történéseknek nem vagyok birtokában,így biztosan nem fogok farkast kiáltani..
nem vagyok tudós,nem vagyok csillagász,és még médium sem vagyok..
tehát magyarázatokért én is nálam okosabbakhoz fordulok..
azokból a könyvekből,amiket erről a témáról olvastam(Szabó Judit könyvét szeretem legjobban),azokból sok mindent megértettem,de mégsem eleget..
így nem érzem magam felhatalmazva arra,hogy bármiféle következtetéseket vonjak le a jövőre vonatkozóan..
ezek viszont konkrét tények,és mint ilyenek,megosztásra érdemesek..
aztán ami jön..ami lesz..
azt majd meglátjuk:)



"A Nap egyre aktívabb lesz, ami szerencsés esetben csak kisebb meghibásodásokat okoz majd a Földön, de szélsőséges esetben hazavághatja a telekommunikációt, és egy időre pihenni küldheti majd az elektronikára épülő modern társadalmakat.
2013-ban a Földet támadás éri az űrből a NASA szerint. Egészen pontosan a központi csillagból. "A Nap ébredezik, és a következő években a megszokottnál sokkal aktívabb lesz" - mondta el Richard Fischer, az űrkutatási hivatal Nappal foglalkozó részlegének vezetője, aki szerint az elektronikai berendezéseket érzékenyen fogják érinteni a korábban nem tapasztalt napviharok. A szakember a Space Weather Enterprise Forum 2010-es gyűlésén nyilatkozott, ahol egyébként azért találkoztak a tudósok, hogy felkészüljenek a 2013-as eseményekre.
Tudjuk, hogy bekövetkezik, de fogalmunk sincs, mekkora károkat okoz majd" - mondta Fischer a Daily Telegraphnak. "Zavarni fogja az olyan kommunikációs eszközöket, mint a műholdak, autós navigációk, problémát okoz a légiközlekedésben, a bankrendszerben, a számítógépeknek, mindent tönkretehet, ami elektromos. Komoly problémákat okoz majd az emberiségnek".A Földet már korábban is érték el napviharok, de a civilizáció még sosem volt olyan sérülékeny az elektromos berendezések kisebb száma miatt, mint most. Azért már vannak tapasztalatok: egy ilyen 1859-es tökéletes napvihar elnémította a távíróvonalakat Európa és az Egyesül Államok között, valamint számtalan helyen tűz ütött ki, miközben Róma, Havanna és Hawaii fölött is északi fényt lehetett megfigyelni. A Sziklás Hegységben állítólag olyan világosság volt, hogy este is el lehetett olvasni a nyomtatott szöveget.
1921-ben egy hasonló napvihar bénította meg New York közlekedési rendszerét. 1989-ben Quebec áramellátása állt le napokra, hatmillió ember maradt hidegben és sötétben.

Fischer szerint a 2013-as naptevékenység sokkal nagyobb károkat okozhat. "Az a probléma, hogy a modern társadalom annyira függ az elektronikától, a mobiloktól és a műholdaktól, hogy egy hasonló vihar sokkal nagyobb károkat tud okozni".














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése