2012. február 24., péntek

tudatos álmodás..



Zsuzsival ma az Eredet( Inception) című filmről beszélgettünk,és így szóba került a tudatos álom témája is..
nagyon szeretem ezt a filmet,és minél többet nézem,annál jobban..
sok más miatt azért is szeretem annyira,mert egy olyan világba enged betekintést,az álmok erejébe,amiről régóta tanulok..(jóvanna..hát kicsit 'hálivúdi' a kerete)..
én még nagyon zsenge vagyok ahhoz,hogy erről a témáról tudományosan nyilatkozhassak,főleg pedig nem tudtam még gyakorlatban megvalósítani soha..
(tény,hogy nem is próbáltam,pedig a módszereket megtanultuk anno Cs.vel a parapszichológia tanfolyamon..)
viszont a téma több,mint érdekes,és ezért úgy gondolom,hogy még így évekkel a film felbukkanása után is érdemes ennek a témának utána ásni..
kit ne érdekelne,hogy ami velünk történik,az álom vagy valóság?
ki ne érezte volna úgy magát,hogy feltette magának a kérdést:ezt csak álmodom?
hányan hittük azt álmunkban,hogy az a valóság?
és felébredve még mindig nem hittük el igazán,hogy ez az ébrenlét a valóság,és nem az..
ezek az érzések mindenki életében előfordulnak,és kár lenne nem foglalkozni az álmok erejével..
a fejünkben éjszakánként lepergő filmek kódolt üzenetek,és megmutatják,mi rejtőzik a tudattalanunkban..
ne hagyd őket figyelmen kívül,próbáld megfejteni az értelmüket..
az álom a lélek telefonhívása,figyelmeztetés,mely tudatunk ismeretlen mélységeiből szól..
az éjjeli kiruccanásaink nemcsak érzelmi villámhárítók,amik tehermentesítik a lelkünket,hanem igazi újdonságok..
énünk ismeretlen felének hírnökei..
mindez úgy működik,mintha egy távolsági telefonhívás érkezne a lelkünk mélyéről.. néha tiszta a vonal,érthető az üzenet,máskor zajosan,recsegve jut csak el hozzánk..
ilyenkor időt kell szánnunk a megfejtésére..
ha eleget gyakoroljuk, a nehezen érthető jelzéseket is gyorsan meg tudjuk fejteni..
aki pontosan emlékszik az álmaira,és képes őket értelmezni,az nemcsak jobban alszik majd,hanem jobban is él..


szonjuskámnak például ez a kedvenc filmje(meg is néztük vele már vagy százszor)..
és nem volt több,mint 13 éves,mikor elvittem őt a moziba,és azt gondoltam,hogy egy kukkot sem fog belőle érteni..
nemhogy értette,de valami hozott ösztönösséggel és bölcsességgel mögé is tudott látni a csilivili filmes díszleteknek(mindig érdemes kicsit a filmek mögé is nézni)..
így ezeket az írásokat most nemcsak zsuzsinak,hanem kicsi szonjababámnak is címzem:)


"A tudatos álmodás
Nagy sikert aratott a mozikban az Eredet című, a tudatos álmodásról szóló új Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film. Ez érzékletesen mutatja be mi is a tudatos álmodás. A tudatos vagy éber álmodás az álmodás azon fajtája, melynél az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően álma bármely elemét képes befolyásolni vagy meghatározni. Az éber álmodás sokszor spontán módon előidézett élmény, amit kiválthat egy külső zaj vagy inger, ami kicsit közelebb hozza az álmodót a felébredéshez, de mégsem ébred fel tőle egészen. Vagy az álom cselekménye is válthat ki olyan stresszt az álmodóban, hogy az részlegesen felébreszti öntudatát.  Persze a legtöbb kutatót az érdekli hogyan idézhető elő szándékosan. Mint az a filmből is kiderül, s spontán ébredés mellett bizonyos gyakorlatokkal is elő lehet idézni a tudatos álmot.
A legegyszerűbb, leggyakoribb és egyben leginkább sikerrel kecsegtető módszer az úgynevezett „valóságteszt”. Ilyenkor a mindennapi helyzetekben, például vásárláskor, utcán sétálva, táplálkozás, tisztálkodás közben stb. vizsgáljuk meg saját magunkat, gondolkodásunkat, és környezetünket, hogy olyan körülményeket találjunk, amit esetleg csak álmodás vagy épp nem álmodás közben tapasztalhatunk. Ez a szokásunk előbb-utóbb álmunkban is előjön, ahol álom állapotra utaló jeleket fogunk felfedezni, s ez előidézheti a tudatos álmot."



"A tudatos álmodásra mindenki képes, még akkor is, ha eleddig még csak nem is emlékezett álmaira. Könnyen elsajátítható, és roppant hasznos technika. Mindössze pár napot kell szánnunk a gyakorlatokra, és igen hamar egy határozottan új élményben lesz részünk. Kezdetben álmaink változnak meg gyökeresen, majd éber életünkre tett hatása révén énünk is feljődik, és sorsunk is abba az irányba változik, amerre igazán szükséges, illetve amerre mi tudatosan akarjuk, hogy változzon.
A tudatos álmodás korlátlan lehetőségei
Mindent megtehetünk, amire vágyunk, fizikai korlátok nélkül. Kiélhetjük elfojtott vágyainkat, túlléphetünk korábbi koráltainkon.Mindenki tud álmában repülni, a rokkant is tud újra könnyedén járni, és a látását elvesztett ember is tud újra gyönyörködni az álomvilágban. Előadások, versenyek előtt tehetünk aktív főpróbát a tudatalatti mérhetetlen mermóriájának segítségével. Átnézhetjük a tanultakat vizsgánk előtt, melyre felkészülésünket lelkileg is megerősíthetjük.

Lelki problémáink gyökerét könnyebben felismerhetjük és kezelhetjük, mellyel segítjük gyógyulásunkat testi-lelki szinten. Kérhetünk tanácsot mesterektől, meglelhetjük a hiányzó láncszemet aktuális találmányunkhoz (ahogy azt sok-sok feltaláló tette a múltban). Kaphatunk éppen készülő regényünkhöz vagy festményünkhöz tonnányi ötletet. Találkozhatunk ismerősünkkel álmunkban, hogy rendezzük ügyeinket. Elhunyt rokonokkal ugyanűgy találkozhatunk álmunkban, mint távoli szeretteinkkel.

Megtalálhatjuk hivatásunkat,  találkozhatunk lélektársainkkal, útmutatást kaphatunk válaszutak előtt. Beszélhetünk felsőbb énünkkel ugyanúgy, mintahogy "alsóbb" félelmeinkkel is bátran szembenézhetünk. Találkozhatunk múltbeli énünkkel ugyanúgy, mint jövőbeni énünkkel. Kreálhatunk magunknak jövőképet, mely így beágyazódva tudatalattinkba, valóra is válhat."

"A tudatos álmodásnak annyi módszere és sajátossága lehet, ahány tudatos álmodó létezik. Van, aki egyetlen álmára sem emlékszik, másnak tanulnia sem kell a tudatos álmodást, mert enélkül is így álmodik.
Az első élmények általában néhány másodpercesek/percesek, és homályosan felfogottak. Az álmodó a siker izgalmától eleinte könnyen felébredhet, vagy beleeshet olyan csapdákba, mint például a hamis felébredés. Ebben az esetben az alany azt hiszi, hogy felébredt a tudatos álmából, ám valójában még mindig álmodik, viszont már nem tudatosan. Még hamis felébredés sem kell ahhoz, hogy az élmény során a tudatosságot elvesztve bármikor átcsússzon hagyományos álomba.
Léteznek az ébredést elősegítő, és a tudatos álmot meghosszabbító technikák is. Ha az álmodó elvesztené az uralmát az álom felett, vagy bármilyen oknál fogva fel akar ébredni, elég ha fixálja a tekintetét. Ezzel a valóságban megszünteti a szem REM-mozgását, és felébred. Ha viszont úgy érzi, hogy közeledik az ébredés, elég ha álmában körbeforog párszor. Ez általában segít meghosszabbítani a tudatos álmot.
Az érzékelés tökéletesen valósághű lehet. A mozgás, látvány, hang, íz, szag, tapintás elevensége és tisztasága teljesen megtéveszthetné az alanyt, ha nem tudná, hogy csupán álomról van szó."



A tudatos álom definíciója Paul Tholey szerint:
  1. Tisztában vagyunk tudatállapotunkkal (Tehát pontosan tudjuk, hogy ébren vagyunk-e vagy álmodunk)
  2. Tisztában vagyunk azzal, hogy szabadon dönthetünk (Például nem kell elmenekülnünk rémálmaink álomalakjai elől, más döntési lehetőségünk is van.)
  3. A tudatállapot tisztasága (Megszűnik az álomtipikus zavarosság, a tudatállapot homályossága.)
  4. Az érzékelések tisztasága (Ugyanúgy szagolunk, ízlelünk, hallunk, látunk és érzünk, mint ébren.)
  5. Tisztában vagyunk éber életünkkel (Tudjuk, kik vagyunk, mit csináltunk az előző nap, sőt, még azt is, hogy mit akartunk ettől az álomtól.)
  6. Tisztán emlékszünk álmainkra (Normális emlékezetünk ugyanúgy funkcionál, mint ébren, tehát emlékszünk álmainkra, de különösen a tudatos álmokra.)
A tudatos álom tehát olyan tudatállapot, amelyben bár álmodom, mindent olyan valódiként érzékelek, mint a valóságban, amelyben szabadon cselekedhetek; sőt, szabadabban, mint ébren, mert minden veszélyt túl fogok élni.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése