2012. március 6., kedd

császárfa és sarki fény..


na szóval..lesz nekem császárfám,akkor is,ha ki kell miatta költöztetnem valakit a kertből..
én eddig ilyet még nem láttam,és most is csak a csupasz ágait,de hála Cs.-nek már tudom,mivel csörgőztünk hétvégén:)





mert ki ne akarna ilyen álomlilát nézegetni?









azt a 20 30 métert csak kiszorítom valahogy:D(jajjnekem..tényleg hová teszem?)..
dédelgetem valahogy egy darabig(mert ennyi magból már egy erdőre is futja),és mivel fagyérzékeny,csak kitalálok valamit addig,míg kamasszá nem cseperedik..





na és a napkitörésről ezt találtam(és nekem már mondjuk kicsit jobb,mint tegnap,összességében azonban még mindig egy lyukas félzoknit sem érek)...
és ezeket elolvasva sem nyugodtam meg cseppet sem..










"Március 5-én hajnalban csillagászok a Nap korongján március 2-án megjelent AR1429 jelzésű napfolt eddigi legerősebb napkitörését (flerjét) észlelték. A heves energiakitörés a csillag felszínén zajló erőteljes mágneses tevékenységhez köthető. Ennek következtében jönnek létre a napfoltok is, amelyek a környezetüknél hidegebb területek, és sötét foltként jelennek meg a csillagon.

A kitörést koronakidobódás is kísérte. A koronakidobódás a napkorona egy részének kilökődése a bolygóközi térbe – ilyenkor az aktív terület fölötti mágneses fluxuskötegek elszakadnak a felszíntől, majd óriásira fúvódnak fel, és nagy sebességgel eltávoznak a csillagból. A CME jelentősen felerősítheti a sarki fény jelenségét a Föld mágneses mezejében március 6-án és 7-én. A sarki fény ilyenkor az Egyenlítőhöz közelebb is látható, nem csak a sarkkörök közelében.

Amikor a mostani kitörés koronakidobódása eléri a Földet, már egy másik elektromágneses vihar is tombolni fog, melyet a AR1429 napfolt egy korábbi, M2 erősségű kitörése okoz.
A 11 éves napciklus már nagyon közel van a 2013-ra várható tetőpontjához. Amikor a nap aktivitása eléri az intenzitásának maximumát, akkor legalább olyan heves napfolttevékenységre számíthatunk majd, amilyen a mostani.

A Spceweather.com űrportál információi szerint a napfler (napkitörés) az osztályozási rendszer alapján a legmagasabb osztályba tartozik, X1-es fokozatú volt. Ez azt jelenti, hogy intenzív ultraibolya- és röntgensugárzás kapcsolódott hozzá, amely ionoszférikus zavarokat kelthet a Föld felsőlégkörében.
A kitörés a hatalmas (a Földnél körülbelül négyszer nagyobb), AR1429 jelzésű napfoltcsoport területén történt, amely az elmúlt napokban fordult be a Nap peremére. Mágneses mezeje még számos nagy kitöréshez tárolhat energiát, amelyek hatása egyre erősebb lehet a Földre nézve, ahogy a Nap forgása miatt fokozatosan szembekerül majd velünk.
A napkitörésben felszabaduló elektromágneses energia, illetve a Földet elérő napanyag hatásai gondokat okozhatnak a távközlésben, a villamosenergia-ellátásban, és veszélyeztethetik a műholdakat is. Ugyanakkor alacsonyabb földrajzi szélességeken, így például Magyarországon is látható sarki fényeket gerjeszthetnek.
A következő években egyre több ilyen eseményre kell számítanunk: a már most is sok napkitöréssel járó, aktuális maximumát 2013-ban elérő naptevékenység egyre komolyabb veszélyt jelent technikai civilizációnk mindennapi eszközeire.
Az eseményhoz koronakitörés is kapcsolódott, amelynek keretében töltött részecskék felhője hagyta el a Napot.A kitörés felhőjének mozgási iránya egyelőre pontosan nem ismert, ha találkozik a Földdel, arra március 6-án vagy 7-én kerülhet sor.
Csillagunk igen aktív ezekben a hónapokban, és a fenti eseményt megelőzően egy korábbi, március 4-i, szerényebb kitörés felhője is elérheti bolygónkat. Az előrejelzések alapján erre március 6-án kerülhet sor."








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése