2012. április 5., csütörtök

szervóra..


kezdem a kályhától..

erről a fogalomról először a testkozmetikus suliban tanultam..(igen..ilyen is létezik..egész testre kiterjedő biokozmetika,holisztikus gyógyászattal és masszázzsal)..
aztán itt-ott még felmerült ez a tudás különböző tanulmányaimban,de nem állítanám,hogy sokat használtam..
mióta úgy hozta a sors,hogy nemcsak gyógyítanom,de néha diagnosztizálnom is kell,bizony többször előveszem a jegyzeteim..
ma egy hónapok óta fájdalmakkal küszködő néninél derült ki a baj igazi forrása(heves lapockatáji fájdalomnál ritkán gondolnak epehólyag kisugárzásra,de ott volt ugye az a tény is,hogy minden éjjel 11-kor felébred..csak ugye senki nem foglalkozott ezzel),és utánatúrva persze az összes kapcsolódó tünet is összeállt a fejemben..
nem tudom elégszer hangsúlyozni,hogy mindig minden apróság fontos..
mindennek lehet jelentősége..
fontosnak tartom megjegyezni,hogy sosem lehetünk elég alaposak,mikor kikérdezzük a betegeket..
egy itt szúr,ott fáj tünetegyüttes igazi okát legjobban holisztikus szemlélettel találhatjuk meg..
és természetesen adott esetben orvosi kezelés is szükséges(ahogy itt is sürgősen belgyógyász szakorvost javasoltam és hasi ultrahangot)..

az egyik legfontosabb információ például az,hogy a betegnek milyen az éjszakai alvásritmusa..
a panaszai kötődnek-e a nap egy konkrét időpontjához..
amikor valaki arról panaszkodik,hogy rendszeresen az éjszaka egy bizonyos órájában ébred fel..na akkor van itt az ideje,hogy elővegyük a szervórát..








a hagyományos kínai orvoslás szerint ugyanis az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek..
 mindennek megvan a maga ideje..

12 fő szervünk kétórás időközönként "váltja egymást" a munkában..
az energiapályákon,vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik..
ez beleillik természetesen a yin-yang elméletbe - mind a 12 szervnek, vezetékpárnak van egy aktív és egy passzív ideje, illetve ezek közötti átmenet. .
az aktív időben az adott szerv működése a legerősebb,a hozzá tartozó vezetékben a csí áramlása a legintenzívebb,passzív időben értelemszerűen a leggyengébb..
ezt az aktív/passzív időt "érzékeljük" is..

az orvostudománynak az a rendszere,amely a régi Kínában alakult ki,gyakorlatilag változatlanul él napjainkban is..
a kínai orvos úgy próbálta gyógyítani a betegséget,hogy helyre akarta állítani a harmóniát és az egyensúlyt egyrészt az öt alapelem - a föld,a víz,a tűz,a fa és a fém - között,amelyekről azt hitték, hogy azok építenek fel mindent..másrészt a két szembenálló,de egymást kiegészítő erő a jin és jang között..
a keleti tanítások részletesen leírják a természeti erők,a test és lélek közötti összefüggéseket..
ezeknek a hajtóerőknek és törvényeknek a működése minden természeti jelenségben, így az emberben is megfigyelhető..
a szervóra pontos felosztásához segítségül hívom a jegyzeteim:

Egy nap 24 órájának felosztása a szervóra szerint a következőképpen alakul:
23-1 óra között a legkisebb a szervezet teljesítő képessége. Ekkor az epehólyag a legaktívabb és a legtöbb epegörcs ebben az időben fordul elő.Azok, akiknek problémáik vannak ezzel a szervvel, általában ekkor felébrednek vagy nem tudnak aludni. 
1-3 óra között a máj végzi a méregtelenítő és anyagcsere folyamatainak jelentős részét, vagyis ilyenkor a legnagyobb a terhelése és legkisebb a terherbírása. Ezért az éjfél után elfogyasztott alkohol lassabban bomlik le, hamarabb megárt.Ebben az időszakban kapja az agy a legkevesebb oxigént,ezért pl. utazás alkalmával figyelmesebbeknek kell lennünk. Ekkor az epepanaszokban szenvedők is felébrednek, mert a máj és az epehólyag páros szervek. 
3-5 óra a tüdő aktív ideje, ilyenkor készíti fel a tüdő a szervezetet a napi aktivitásra. Aktivizálódik a tüdő, ezért három és öt óra között főleg a dohányosok, asztmások, hörghurutban, náthában vagy légúti-gyulladásban szenvedők ébrednek fel. Ez az az időszak továbbá, amikor az emberen leginkább úrrá lesz a félelem, a szorongás érzése. Ilyenkor minden apróság óriási jelentőséggel bír.


 
5-7 óra között van a vastagbél aktív ideje. Ebben az időpontban van rendszerint a reggeli székletürítés. Ugyanis, ezáltal megszabadítjuk szervezetünket a méreganyagoktól, amik így nem tudnak visszaszívódni és csökkenteni a teljesítőképességünket. A vércukorcsökkentő tabletták és a bétablokkoló hatású vérnyomáscsökkentők ekkor tudják maximális hatásukat kifejteni. Ezzel szemben a szervezet ilyenkor tolerálja legkevésbé az élvezeti szereket és a káros anyagokat: a reggeli kávé és cigaretta.Ekkor érdemes elkerülni a stresszt és a rohanást. Lassan, folyamatosan ébredezzünk, mert a beteg emberek éppen ilyenkor vannak a legrosszabbul. Előnyös a sok tea fogyasztása. 
7-9 óra között a gyomor a legaktívabb, a legerősebb, ilyenkor terhelhető igazán, este pedig a leggyengébb. Ekkor legoptimálisabb egy kiadós reggelit elfogyasztani.Nagyon fontos ilyenkor a vitaminok fogyasztása. A testnek melegben kell lennie, ezért ebben az időben kerülendő a hideg zuhany vagy fürdő.

 
9-11 óra között van a lép ideje. A testhőmérséklet ekkor optimális. Az idegrendszer ilyenkor a legnyugodtabb, a pszichés teljesítőképesség is most a legmagasabb. Könnyebben, gyorsabban sikerül megjegyezni mindent, ám délután feltétlenül ismételni kell a most elsajátítottakat, mert akkor tartósan rögzül.Nem javallott az alkoholfogyasztás! Megfelelő viszont a gyümölcs és a méz (ez az egyetlen napszak, amikor a szervezet képes megemészteni az édességet) fogyasztása. Kerülnünk kellene a túlzott fizikai megterhelést, ezzel szemben ebben az időszakban csodálatos szellemi teljesítményekre vagyunk képesek. 11 óra körül érhető el a délelőtti teljesítőképesség csúcsa.

 
11-13 óra a szívciklus csúcspontja, ezért nem csoda, ha a sportteljesítmény is most a legjobb. Ilyenkorra kellene vamilyen testgyakorlatot beiktatni.Nem jó, ha túl nagy mennyiségű táplálékkal terheljük meg a szívet. Kis mértékben visszaesik az agy oxigénellátása, vigyázat a balesetekkel! Ilyenkor sétáljunk vagy aludjunk egy kicsit. 
12 óra- délidő, megemelkedik a gyomorsavtermelés, erősödik az éhségérzet, a szellemi teljesítőképesség zuhan, mert a szervezet az emésztésre összpontosít.
 
13-15 óra között jelentősen fokozódik az epetermelés, megkönnyítve az elfogyasztott ebéd feldolgozását. Az epehajtó szerek ekkor fejtik ki legaktívabban hatásukat. A vékonybél aktivítása nő. Mivel a végtagok és a bőr vérkeringése csökken, a fájdalomérzékelés is csökken. A kora délután beadott helyi érzéstelenítők hatása tartósabb és intenzívebb, tehát ekkor érdemes pl. fogorvoshoz menni. A hosszú távú emlékezet fokozódik, ilyenkor érdemes ismételni a délelőtt tanultakat.
 
15-17 óra húgyhólyag aktivitása a legerősebb ezért ilyenkor fogyasszunk bőségesen cukor és persze alkohol mentes folyadékot. Mivel a kiválasztás során szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, így ismét jó formába kerülünk, tehát ilyenkor lehet edzeni, tanulni, és dolgozni teljes intenzitással.A napi teendők java részén már mindenki túl van, de azért még képes valami újat alkotni, a sportban pedig győzelmet aratni. Ebben az időszakban legaktívabb az immunrendszer.Igyunk sok gyógynövényből készült teát és sportoljunk! Az emésztőrendszer képes a nehéz ételek befogadására is, nő az aktivitás, és kezd közeledni a második teljesítménybeli csúcshoz.


 
17-19 óra a vese aktivitásának csúcspontja.Ilyenkor ki kell küszöbölni mindent,ami árthat neki-zsírok,cukor,só,üdítők,kemikáliák,kávé,alkohol,hideg,stressz.
A szívműködés kezd lassulni, a vérnyomás csökken. Igényeljük a folyadékot.
 
19-21 óra a vérerek csúcsideje. A szervezet felkészül az éjszakai pihenésre, a szervek több funkciója lelassul. A most elfogyasztott étel javarészt feldolgozatlan marad reggelig. Ez különösen a nehezebben emészthető ételekre pl.: hús, sajt vonatkozik.Ilyenkor az embernek kifinomul az érzékelése.Zenehallgatásra vagy színházlátogatásra ez a legmegfelelőbb idő, de ekkor érdemes bevenni az antibiotikumokat, illetve felkenni a krémeket a fájó pontokra.


 
21-23 óra a hármasmelegítő ideje: a vegetatív idegrendszer részéről a paraszimpatikus (nyugalmat, beépítést diktáló) funkciók kerülnek abszolút túlsúlyba. A szellemi és fizikai teljesítőképesség is rohamosa romlik. A test és a lélek egyaránt pihenésre vágyik.A test alváshoz készülődik, ezért ne tegyünk semmi olyat, ami ilyenkor aktiválhatná. Nem dohányzunk és nem étkezünk ilyenkor.
(forrás :Energiagyógyászat, Reflexzóna atlasz,Természetgyógyászat tankönyv)

amit a nyugati orvoslás "belső órának" nevez,azt a kínaiak "szervórának". .
mindkét rendszer azt tanítja,hogy a belső szerveink a nap egy bizonyos szakaszában igazán aktívak..
a kínai orvoslás szerint testünkben a meridiánokon keresztül áramlik az energia, a csí. .
minden második órában egy meridiánt és ezzel együtt egy belső szervet jár át intenzíven az energia..
ha mindennap ugyanabban az órában lépnek fel bizonyos testi vagy lelki panaszok, ez arra utal, hogy valami nincs rendben az energiaáramlással..


figyeld meg,hogy a problémáid a nap melyik szakaszában jelentkeznek..
a szervóra segítségével megtudhatod,hogy melyik belső szerved érintett..
ha komolyan veszed az intő jeleket,megelőzheted a betegségek kialakulását..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése