2013. március 2., szombat

termeljünk biozöldséget..

alig várom,hogy hazaérjek a dolgozóból,és kirohanhassak a kertbe vakondkodni..
persze,ha gondos gazda lennék(főleg pedig ha időm lett volna rá),már régen felgereblyéztem volna a kertből a téli szutykot,hogy ünneplőben várhassa a föld a tavaszi új lakókat..
akkor most csak a boldogságos ültetgetés várna rám..bár elképedve láttam,hogy a hagymások nem ismernek tréfát,áttörnek mindenen,és már vastag,húsos hajtásokkal törnek a nap felé..
imádom őket..
néhány bennfelejtett karalábé,káposztaféle és petrezselyem is megkezdte új életét,már szüretelhetőek is..hihetetlen..
a növénytársításokat igyekszünk az idén komolyan venni,és nem csak esetlegesen ültetni..
ebben a cikkben nagyon jó,letölthető ábrákat találtam,amik segítséget adhatnak a tervezéshez..
az általuk is ajánlott Öngyógyító kiskert című könyv már évek óta a bibliám..
most már nincs mentség,itt az ideje a kertészkedésnek..
egész télen erre a percre vártam..
napos hétvégénk lesz,úgyhogy aki csak teheti,kövesse a példámat:)
"A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet.
A szakirodalom sok ehhez hasonló trükköt ismer. A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár. 
A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt. A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé.
A növénytársítás lehetőséget teremt arra, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termeljünk"6 megjegyzés:

 1. Ez nekem annyira tetszik... tavaly mégsem így ültettünk. De azért szép volt minden... ja, a mi kis 5 nm-es kertecskénkben. :-)
  Nyáron fel kell ásni a füves terület egy részét csőtörés miatt, van vagy 2 nm, idén teli szórom burgonyával... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. egy kis kertecskében is sok minden megterem..az a jó,hogy megpróbálod:)
   ezek szerint te is Ruth módszerével 'szórod' idén a krumplit:D

   Törlés
  2. Nagyon szeretem azt a videót, jó hogy feltetted, mert az én verzióm eltűnt a netről és nem találtam másik magyar nyelvűt...

   Törlés
  3. annak idején még te mutattad nekem,és nem tudom eléggé megköszönni:)
   sokszor megnézem azóta is,mert sokkal többet kapok belőle,mint a biogazdálkodást..
   néha jó emlékeztetni magunkat arra,hogy csak a megfelelő ablakon kell kinéznünk;)

   Törlés